Utak építéséhez hasznosíthatók a használt arcmaszkok egy ausztrál kutatás szerint

 

Mintegy három millió arcmaszkot lehet felhasználni egy kétsávos út egy kilométerének elkészítéséhez, mely 93 tonnányival csökkentené a szeméttelepre kerülő hulladék mennyiségét, a melbourne-i RMIT Egyetem kutatása szerint. Az utak és járdák alaprétegeként szolgáló új anyag bezúzott egyszer használatos maszkok és feldolgozott építési törmelék keverékéből áll. Az elemzések szerint a maszkok a végtermék merevségét és erejét növelik.


A PPE-maszkok használata drámaian megnövekedett a koronavírus-járvány miatt, világszerte mintegy 6,8 milliárd darabot használnak naponta. "A kutatás eredeti célja az egyszer használatos maszkok útépítésben való alkalmazhatóságának vizsgálata volt, de aztán nagy örömünkre kiderült, hogy nem egyszerűen használható, de valódi építészeti haszna is van" – nyilatkozta Mohammad Saberian, a tanulmány vezető szerzője.
Az utak négy rétegből állnak: védőréteg, alapréteg, kötőréteg és kopóréteg (aszfalt). Mindegyik rétegnek egyszerre kell erősnek és rugalmasnak is lennie, hogy ellenálljanak a nehéz járművek nyomásának és ne repedjenek meg. A feldolgozott építési törmelék potenciálisan az első három alaprétegben használható. A legoptimálisabb arány egy százaléknyi arcmaszk és 99 százaléknyi törmelék - állapították meg a szakértők.
 Más kutatások a használt maszkok fertőtlenítésének és sterilizálásának lehetőségét vizsgálták.