Fenntartható élelmezési rendszerekre van szükség

A fenntartható élelmezési rendszerek elérése érdekében felértékelődik a helyi és szezonális élelmiszerek, a rövid ellátási láncok és a hiteles, megbízható tájékoztatás szerepe, az Agrárminisztérium egyik fontos célkitűzése mindezek támogatása és elősegítése – mondta Nagy István agrárminiszter az Élelmezési Rendszerek „Elő-csúcstalálkozóján” Rómában. Az eseményt szeptemberben csúcstalálkozó követi majd. Az agrárminiszter Rómában hangsúlyozta: Magyarország elkötelezett a fenntartható fejlődési célok elérése iránt, így nemzeti dialógust indított a fenntarthatóság felé vezető úton az élelmiszertermelés és fogyasztás kapcsán. A hazánkban megvásárolt élelmiszereknek csak 10 százaléka kerül a szemetesbe, míg globálisan ez az arány átlagosan 30 százalék, az Európai Unióban pedig 20 százalék.

Büszkék vagyunk – fogalmazott Nagy István – a fenntartható élelmiszer-fogyasztást és az élelmiszer-pazarlás csökkentését fogyasztói szinten megcélzó Maradék nélkül programunkra, hiszen ennek eredményeként 4 százalékkal csökkent a háztartási élelmiszer-hulladék Magyarországon. Az Agrárminisztérium nagy hangsúlyt helyez hosszú távú programok és kampányok folytatására, a fogyasztói magatartás befolyásolására az élelmezési rendszerek fenntarthatóvá tétele érdekében, amit segíthet a precíziós technológiák elterjedése is.

A fenntartható élelmezési rendszerek elérése érdekében felértékelődik a helyi és szezonális élelmiszerek, a rövid ellátási láncok és a hiteles, megbízható tájékoztatás szerepe, az Agrárminisztérium egyik fontos célkitűzése mindezek támogatása és elősegítése – mondta Nagy István agrárminiszter az Élelmezési Rendszerek „Elő-csúcstalálkozóján” Rómában. Az eseményt szeptemberben csúcstalálkozó követi majd. Az agrárminiszter Rómában hangsúlyozta: Magyarország elkötelezett a fenntartható fejlődési célok elérése iránt, így nemzeti dialógust indított a fenntarthatóság felé vezető úton az élelmiszertermelés és fogyasztás kapcsán. A hazánkban megvásárolt élelmiszereknek csak 10 százaléka kerül a szemetesbe, míg globálisan ez az arány átlagosan 30 százalék, az Európai Unióban pedig 20 százalék.

Büszkék vagyunk – fogalmazott Nagy István – a fenntartható élelmiszer-fogyasztást és az élelmiszer-pazarlás csökkentését fogyasztói szinten megcélzó Maradék nélkül programunkra, hiszen ennek eredményeként 4 százalékkal csökkent a háztartási élelmiszer-hulladék Magyarországon. Az Agrárminisztérium nagy hangsúlyt helyez hosszú távú programok és kampányok folytatására, a fogyasztói magatartás befolyásolására az élelmezési rendszerek fenntarthatóvá tétele érdekében, amit segíthet a precíziós technológiák elterjedése is.