A papír mint hasznosítható hulladék

A papír növényi rostból (általában fa vagy gabonaszalma – elsődleges rostanyag) előállított anyag. A papírgyártás folyamatában hulladék papírt, textilt is felhasználnak (másodlagos rostanyag).

A papírhulladék ugyan lebomlik, de a gyártás jelentősen szennyezi a környezetet. 1 tonna papír előállításához körülbelül 3 tonna fa szükséges. A világ teljes fakitermelésének közel egyötödét papírgyártásra használják, a folyamat során pedig nagy mennyiségű vizet használnak és szennyeznek.

Mindezek miatt is kiemelt fontosságú a papír anyagában történő hasznosítása. Egy tonnányi friss fehér papír előállítása hétszer annyi energiát emészt fel, mintha hulladékpapír felhasználásával állítanák elő ugyanazt a mennyiséget. A papírrostok 4-6 alkalommal visszaforgathatók a papírgyártásba.

Italos kartondoboz

A többrétegű italos kartondoboz (tejes, gyümölcsleves doboz) úgynevezett társított csomagolóanyag, mert háromféle anyagtípusból készül. Alkotóelemei: legalább háromnegyed részben papír, továbbá polietilén és alumíniumfólia. Könnyű és alkalmas élelmiszerek tartós tárolásra, azonban gyártása, újrafeldolgozása, hasznosítása nagyon energiaigényes folyamat.

Kartonpapír

Ide tartoznak a különböző dobozok, a háztartási és elektronikai eszközök, a bútorok csomagolóanyagai. Amennyiben túl nagy a kartonpapír, akkor összehajtogatva, darabokra szedve és összekötözve kihelyezhető a szelektív gyűjtőzsák mellé.

Hasznosítható, így külön gyűjtendő abban az esetben, ha nem szennyezett.

Vegyes papír

Újság, napilap, magazin, szórólap és az irodai papírok tartoznak ebbe a kategóriába.

Hasznosítható, így külön gyűjtendő abban az esetben, ha nem szennyezett.

A tiszta, hasznosítható papírt a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés során tudja elszállíttatni, vagy elviheti a szelektív hulladékgyűjtő szigetek egyikébe.