A hasznosítható műanyagok és jelölésük

A műanyag napjaink egyik legfontosabb alapanyagcsoportját jelöli, környezeti szerepe ennek a legvitatottabb.

A műanyagok nagy molekulájú vegyületek, úgynevezett polimerek. Elsősorban szén, kőolaj, földgáz feldolgozásával állítják elő (szintetikus műanyagok). Felhasználhatnak a műanyagok előállításánál természetes nagymolekulákat is, főleg növényi eredetűeket (fa, gyapot, növényi olajok stb.), ritkább esetben állati eredetűeket (kazein, tejsavó stb.).

Kemény műanyag (HDPE)

Kemény műanyag flakon (HDPE) jelöléseÁltalában tálcák, mosószeres-, öblítős- és mosogatószeres flakonok készítésére használják.

A PET palacktól úgy lehet megkülönböztetni, hogy a PET alján körkörös pontos találunk a fújás miatt, míg a HDPE esetében varrat látható.

PET (poli-etilén-tereftalát)

A PET (műanyag) jelöléseA PET a mindennapi életben használt ásványvizes és üdítőitalos palackok alapanyaga. Stabil anyag, ami ellenáll a gyenge savaknak, lúgoknak és az UV sugárzásnak. A természetben nem, vagy csak nagyon lassan bomlik le.

Hasznosítható, így szelektíven gyűjtendő. A kupak rajta maradhat, és célszerű összenyomni, így kevesebb helyet foglal. A válogatás után a gépi bálázókban található perforátor kilyukaszt minden egyes átmenő palackot, így már könnyedén összepréselhető.

Alacsony sűrűségű polipropilén (PE-LD) és polietilén (PP)

A bevásárlószatyrok, fóliák stb. a világ leggyakoribb műanyagából, az alacsony sűrűségű polietilénből, és a második leggyakrabban használt műanyagból, polipropilénből készülnek. (A köznyelv tehát tévesen hívja a bevásárlószatyrokat "nejlonzacskónak": a nejlon alapanyaga a poliamid.)

Minden, PP vagy PE-LD jelöléssel ellátott műanyag jól hasznosítható, így szelektíven gyűjthető. Fontos, hogy tisztán tegyük a gyűjtőedénybe!

A hasznosítható műanyagokat házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés során tudja elszállíttatni, vagy elviheti őket a szelektív hulladékgyűjtő szigetek egyikébe.