Megéri a zöldfinanszírozás

Az Európai Unió egyre inkább elköteleződik a környezet védelme mellett, 2023-tól az agrárvilágban is a fenntarthatóságra terelődik a hangsúly. A fenntarthatóvá válásban ugyanakkor a bankszektor is egyre nagyobb feladatot vállal finanszírozási oldalról.

 

A bankoknak a gazdaság szükségszerű „zöldítése” nemcsak a beruházási igények miatt fontos üzleti lehetőség, de kockázati szempontból is előnyökkel járhat. A fenntarthatóbban működő vállalkozások nagyobb eséllyel teljesítik a szabályozás és az ügyfelek által támasztott, erősödő zöldelvárásokat, vagy éppen több uniós forráshoz juthatnak. Pénzügyi megfontolásból tehát érdemes olyan projekteket finanszírozni, amelyek környezeti szempontokat is figyelembe vesznek. A hitelminősítő Moody’s is hasonló tendenciákat figyelt meg: tavalyi felmérésük szerint a nem „zöld” kölcsönöket nagyjából kétszer valószínűbben nem teljesítik. A szemlélet globális elterjedését jól mutatja, hogy idén először – kötvénykibocsátással és hitelekkel – több finanszírozáshoz jutottak a zöldprojektek, mint a szénhidrogénekkel kapcsolatos beruházások.

 

A Bárány család 100 százalékos tulajdonában lévő Master Good cégcsoport baromfitenyésztő vállalata, a Magyarország csirkehús-előállításának mintegy 40 százalékát biztosító Baromfi-Coop Kft. például 23 milliárd forintot vont be zöldcélokhoz kapcsolódó beruházások finanszírozására a Magyar Nemzeti Bank Növekedési Kötvényprogramjában (NKP) végrehajtott tranzakciójával. A tízéves futamidejű kötvényekre 46,1 milliárd forintnyi befektetői ajánlat érkezett, az aukción kialakult átlaghozam 2,7331 százalék lett. A vállalat a zöldkötvényhez kapcsolódó beruházások megvalósítását a 2021–2023 közötti időszakra tervezi. A fejlesztések nyomán jelentős megtakarítást érnek majd el a víz- és energiafelhasználásban, csökkentik a hulladékmennyiséget, és visszafogják az ammónia kibocsátását is. Meg szeretnék valósítani a fenntartható baromfihús-termelést, a felhasznált természeti erőforrások maximális védelme mellett.